Social Share:
 

          Se gärna den korta versionen av filmen 

   

 

 

 ÖVERSIKT OM FILMEN

”Salt i fokus” överblickar dagens mångsidiga användning av salt t.ex. inom matlagning, industri, teknik och andra områden. Du får en intressant och informativ genomgång av saltets historia och dess många roller genom historien.

 

SALT OCH SALTETS HISTORIA 

Idag, när modern gruvteknik sätter salt på våra bord praktiskt taget gratis, är det svårt att föreställa sig hur svåråtkomligt och värdefullt detta mineral brukade vara. 

Ursprung: Salt har funnits på jorden i miljontals år och finns naturligt i havsvatten och saltgruvor. Först när människorna observerade att vatten från vissa källor eller hav var saltare än andra, förstod de att salt var en egen mineral.

Romarriket och saltets roll: Salt spelade en central roll i Romarriket och var en viktig faktor för handel och ekonomi. Romerska soldaterna fick bl.a. sina löner i form av salt, vilket ledde till ordet "salarium" (saltpengar). I engelskan har vi därför ordet salary som betyder just lön.

Medeltiden och renässansen: Under medeltiden var salt så värdefullt att det ibland kallades "grått guld". Det användes inte bara som krydda utan även som konserveringsmedel för att bevara kött och fisk förhållandevis färska när det inte fanns möjlighet till kylning.

 

 MÅNGSIDIG ANVÄNDNING AV SALT

Hälsoperspektiv: Natrium, en av de grundläggande komponenterna i salt, är viktig för människors hälsa. Salt ska dock konsumeras i måttliga mängder, eftersom överdriven saltkonsumtion kopplas till hälsoproblem såsom högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.

 Matlagning och smaksättning: Salt är en grundläggande ingrediens i matlagning och används för att förhöja smaken av olika rätter.

Konservering: Trots moderna kyl- och konserveringsmetoder används salt fortfarande för att konservera livsmedel, särskilt kött och fisk.

Torkning och inläggning i salt är metoder som används över hela världen.

Industriell

Industriell användning: Salt (natriumklorid) som råvara används för tillverkning av kemikalier. I hemmet finns tvål och tvättmedel som tillverkas med natrium som härrör från salt.

Läkemedel: Vissa mediciner innehåller salter av olika slag och används för olika medicinska ändamål.

 

FILM SPECIFIKATIONER

 

Den här filmen presenteras i två versioner om 15 minuter och 30 minuter i ett paket.

  • Ljud: Dolby surround 5.1 
  • Format: HD och 4K
  • Talspråk: Svenska
  • Filmens längd: 15 minuter och 30 minuter
  • Avtalstid: Förhandlingsbar

Under avtalsperioden erbjuder vi följande uppdateringar kostnadsfritt:

  • Förändringar i filmens struktur
  • Filmens språkutveckling med både undertexter och dubbning
  • Komplettering av studiehandledning till filmen
  • Vi kommer gärna att ta del av era feedback
  • (DCP) Digital Cinema Package finns tillgänglig på begäran för fri

 

Ladda ner studiehandledning här:

Studiehandledning-15-Min.pdf

Studiehandledning-30-Min.pdf

Om du har några frågor rörande filmen, tveka inte att höra av dig via mejl.

 

 

 

 

 

Go to top